Mariëtte van Beek verblijft tijdens haar reis door Maleisië ook een paar dagen in George Town, de hoofdstad van het eiland Penang. Nederlandse kanonnen en een Brits koloniaal hotel zijn bezienswaardigheden die ze links laat liggen. Ze gaat liever door naar China Town en Little India. Het regent zachtjes als Rashida, mijn collega uit Kuala…
Lees verderHet is januari 2011 en Grieks-orthodox Cyprus rouwt. ‘s Lands meest vermaarde iconenschilder Kallinikos uit het Stavrovouniklooster is overleden. Troost bieden de vele sublieme iconen die hij achterliet, aldus de suppoost van het Byzantijnse museum in Nicosia, die me de tijding brengt. Zijn museum biedt onderdak aan de meest vermaarde collectie iconen van heel Cyprus…
Lees verderMassa’s vogeltjes in kleine kooien bij de ingangen van boeddhististische pagodes en tempels. Je komt ze in Vietnam, Cambodja en Myanmar regelmatig tegen. Is er water in de buurt dan staan er ook wel bakken met vissen en slakken. Waar dienen al die beestjes voor? Al die beestjes zitten gevangen en dat is niet fijn.…
Lees verderNet zoals dé christen niet bestaat, bestaat ook dé moslim niet. In Jordanië is het niet anders. De een leeft naar de letter van de heilige islamitische tekst en de ander neemt die niet zo nauw. Hoe verhouden deze moslims zich tot elkaar? Vieren ze hun religieuze feesten samen? Wat geven ze ook hun kinderen…
Lees verderStrand, boulevard en uitgaansgelegenheden. Larnaka bevat de standaardingrediënten van elke populaire zonbestemming. Gelukkig geeft zijn zoutmeer meer smaak aan het geheel. Met mirakelse verhalen die aan Larnaka’s Lazaruskerk en de Hala Sultan Tekke-moskee verbonden zijn. Uniek is het wel. Vanuit de aankomsthal van Larnaka’s vliegveld sta je met een paar stappen in een beschermd natuurgebied.…
Lees verder‘Ik ga naar de Zeven Heiligen’ is voor veel mensen in Marokko nog altijd synoniem voor ‘Ik ga naar Marrakech’. Maar eenmaal in Marrakech is het voor de westerse én Marokkaanse reiziger niet zo makkelijk uit te vinden wie die zeven beschermheiligen nu precies zijn. Bovendien houden zich naast de groep van zeven nog honderden…
Lees verderHoewel het meer dan duizend jaar geleden is dat de Arabieren Marokko veroverden, heeft de oorspronkelijke Berberbevolking nog veel van zijn eigen tradities weten te behouden. Een ervan is Bilmawn. Deze boeman in geitenvellen verdrijft volgens zeggen het kwaad. De Berbers gaven hem een belangrijke rol tijdens het islamitische Offerfeest. Bilmawn staat de laatste jaren…
Lees verderNiet elke rozenkrans schopt het tot Facebook. Die van mijn vader wel. Eenmaal op pelgrimspad is het mijn trouwe maatje waarvan ik ook regelmatig foto’s neem. Opgeborgen in het plastic hoesje bij mijn credencial (pelgrimspaspoort) komt hij steeds weer tevoorschijn. Ik herinner me nog goed de allereerste keer. Na een lange wonderlijke BlaBlaCar-rit naar Troyes,…
Lees verderEen paar jaar maakte ik deel uit van de redactie van de Jacobsstaf, het lijfblad van caminogangers, uitgegeven door het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Toen het boek Altijd vandaag ter recensie werd aangeboden, wilde ik die per se doen. Dat had zo zijn reden. Eind mei 2019. Ik herinner het me nog goed. Mijn…
Lees verderNu de paus zich naar de heilige Franciscus vernoemd heeft, staat Assisi weer volop in de belangstelling. Hier bracht de ‘echte’ Franciscus I de meest cruciale momenten van zijn leven door. Tijdens een fascinerende, anders-dan-anders tour door Umbrië worden talloze historische en religieuze plaatsen aaneengeregen met de volksverhalen over Franciscus. Paus Franciscus I associeert zich…
Lees verder- 1
- 2
- 3
- 4
- Volgende »