ooievaar-vogel-sacraal-aureool-marokko

Heilige vogels in Marokko

Als toerist hoor je er nooit over, maar toch vliegen ze in Marrakech (en elders in Marokko) om je heen: vogels die onder de bevolking een zekere heilige status genieten. Vroeger misschien meer dan nu, maar de geloofsideeën bestaan nog steeds. MirakelZ zet drie gerespecteerde gevederden op een rij zodat je onderweg extra van ze kunt genieten. 

Het piepkleine bruine vogeltje dat je overal in Marrakech in de open riads tegenkomt, heet tbibt. Of eigenlijk Lalla Tbibt, ‘Dame Tbibt’, vanwege heilige status die talloze Merrakshi‘s haar nog toebedelen. Lalla Tbibt zo wil het verhaal, gaf er ooit de voorkeur aan zich in Marrakech en niet in andere oorden te vestigen vanwege het uitzonderlijke aantal grote heiligen dat zich in de stad bevindt. Niets wordt Dame Tbibt sindsdien in de weg gelegd; ze kan zich overal vrijelijk bewegen. Feitelijk gaat het om de huisgors, die weliswaar ook buiten Marrakech, maar alleen in Noord-Afrika voorkomt.

Vogelziekenhuis
De ooievaar draagt een vergelijkbaar mystiek aureool. Het was niet voor niets dat een wijze oude man in Marrakech ooit het speciale hospitaal Dar Bellarj voor zieke ooievaars en andere vogels inrichtte. Soefi’s leggen direct het verband met het verhaal uit de Koran over de mystieke gids Soulaiman die met vogels kon praten en de spirituele vertelling uit de Duizend-en-een-nachtcyclus over een kluizenaar met dezelfde gave. In alle gevallen wordt de vogel symbolisch gelijkgesteld aan de ziel of de geest. Voor christenen, die eenzelfde lading aan de duif – denk aan de Heilige Geest – geven, waarschijnlijk niet zo verbazingwekkend.

Duif op je bord
Aangezien veel volksverhalen spreken over heiligen die zichzelf zo nu en dan in valken en duiven veranderen (zoals Lalla Zehra bent al-Koush en Sidi Ali Bel Kasem die nabij de Koutoubia begraven liggen), worden ook deze dieren met zekere egards behandeld. Er zijn daarom Merrakshi’s die weigeren duiven te eten. Zo versmaden ze onder meer bastilla (bladerdeeggerecht) met duif, tajine met duif en gebraden duif. Je weet immers maar nooit – misschien ligt er wel een heilige op je bord.

Reistip:
Ga met Mariëtte van Beek, initiatiefneemster van Mirakelz Reizen, op pelgrimsreis naar Marokko. Info:
Pelgrimsreis Marokko: wandelen in Marrakech en het Atlasgebergte

Leestip:
Reisverhalenbundel Te Gast In Marokko met vele bijzondere vertelsels van Mariëttes hand. 🙂

________________________________________________________________________________________________________________
Deze blog bevat affiliate links.

Geplaatst in
Gelabeld met ,

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.