the-church-gent-5

Plezant het klooster in – Overnacht in Monasterium Poortackere in Gent

Het was een verjaardagscadeau aan mezelf: een verblijf in Monasterium Poortackere in Gent. Een voormalig klooster dat tot hotel-restaurant is verknutseld, maar met behoud van de authentieke architectuur. Vooral aan het restaurant in de kerk vergaap je je, maar ook de binnentuin en de kamers zijn heerlijk.

België is voor mij het land van de kerken, kloosters, processies en abdijbieren. Die vind je overal in Vlaanderen en Wallonië, maar in de grote steden heb je van alles flink wat bij de hand. Toen ik voor het eerst hoorde over Poortackere, een hotel in een voormalig klooster in hartje Gent, was een bezoek voor mij meteen een must. De foto’s deden me bijna letterlijk watertanden. Hier was duidelijk moeite gedaan om de oude religieuze elementen in de bouw en de aankleding te behouden. Ja, waarom zou je ook anders je hotel in zo’n karakteristiek monumentaal pand stoppen? Monasterium Poortackere behoort tot de hotelgroep Historic Hotels Belgium. Tijdens het verblijf is het de bedoeling dat je het historische stadscentrum van Gent aan den lijve en intensief ervaart.

Verdwalen in de kloostergangen
Het hotel is een pand met een religieus rugzakje. Het doel van de bouw ervan was nooit toeristisch en dus heeft het nogal wat hoekjes en kantjes die je in een andere accommodatie niet treft. Godzijdank zijn die met de verbouwing tot horecagelegenheid niet weggemoffeld. Het hotel heeft dus vele geheimen en het aardige is dat je door de hoteleigenaren van harte wordt uitgenodigd om rond te snuffelen. Daar zou je je anders misschien beschaamd over voelen, maar dat hoeft dus helemaal niet. Juist niet!

Het hotel Monasterium Poortackere bestaat uit meerdere gebouwen en die hebben stuk voor stuk hun eigenaardigheden. Er valt dus flink te dolen en te verdwalen in de kloostergangen en dat is zo heerlijk. Je camera moet je sowieso mee hebben, want er is veel fotogenieks onder de hoge plafonds en het vele hout. De neogotische Sint Aubertuskerk is absoluut het hoogtepunt. Het is nu pop-up restaurant THE CHURCH, en of het nu wel of niet open is voor eters maakt niet uit. Je kunt er altijd binnenlopen. Het is een eigen gecreëerde urban jungle met heel veel plantengroen. Onder de kleurige zweem van licht door de glas-in-loodramen staan gedekte tafeltjes onder Maria- en Christusbeelden, statiegangen en de preekstoel. Echt hemels! Als je hier geen fan wordt van religieus erfgoed, dan word je het nergens.

Poortakkerklooster van zusters
Lezend over de geschiedenis van het klooster merk ik dat mijn bevattingsvermogen wel enige grenzen kent. Het is een héél lang verhaal. Voor het gemak maar even een samenvatting. De naam van het hotel Monasterium Poortackere verwijst naar de akker aan de Torenpoort, een van Gents 11e-eeuwse versterkingen. Daar werd aan het einde van de 13e eeuw het Sint-Obrechtsbegijnhof (of het Begijnhof Sint-Aubertus) gesticht. De verspreid over de stad levende begijnen die ziek en arm waren, kregen er een gemeenschappelijke woonplaats. Vanaf 1863 kwamen zusters naar Poortakker. Voor hen werd een volledig nieuw neogotisch klooster en kapel opgericht. Dat klooster werd in de loop der jaren steeds verder uitgebouwd, met vleugels rond twee binnentuinen. De kapel kreeg koorglas -en kleinere ramen, zijn wanden kleur door polychromie. 

In de loop van de 20e eeuw kreeg een deel van de gebouwen andere functies. Het eerdere weeshuis bij het klooster werd bijvoorbeeld omgevormd tot een tehuis voor alleenstaande en welgestelde dames. Het Bisschoppelijk Retraitehuis op het kloosterterrein bleef tot na de Tweede Wereldoorlog bestaan. In 1971 kregen dit een nieuwe bestemming als studentenhome. In 1998 verkocht de laatste zustercongregatie het gehele klooster aan een particulier. Het complex werd naar aanleiding hiervan beschermd als monument. Bij de renovatie tot het huidige Monasterium Poortackere was het doel zoveel mogelijk van de sfeer en het karakter te behouden. Dat is perfect gelukt.

Kamer met verrassing
De 64 kamers van Hotel Monasterium PoortAckere liggen verspreid over maar liefst vier gebouwen. Afhankelijk van de luxe en prijs die je prefereert zit je in het ene of andere deel van het oude klooster. De Comfortkamers bevinden zich in de Retraitevleugel, het Slot en het Sint-Obrechtshof. De Superior kamers liggen in het Slot. De Standaardkamers bevinden zich aan de straatzijde in het Breedhuis en het Huis van de Rector. Ikzelf zat in de nok van het Huis van de Rector, in de kamer met de naam van Gents stadspatroon, Sint Bavo. Nabij de brandmelders in de trapgangen hangen Christuskruizen, een bijzondere combi. Naar mijn ervaring was de kamer verre van standaard. Vanaf het bed had ik zicht op Gent en vanuit de douche op het dak  van de kapel en een groot deel van het kloostercomplex. Aan de wand hangen foto’s op canvas van details van De aanbidding van het Lam Gods, het religieuze veelluik van de gebroeders Hubert en Jan van Eyck, te zien in de Sint-Baafskathedraal en dé attractie van Gent. Na een paar uur moest het leukste evenwel nog komen. Pas toen ontdekte ik een laag deurtje in de hoek van mijn kamer, waar nog een koffietafel achter bleek te zitten. Ik moest echt bukken om er binnen te komen. Hoeveel sfeervoller én spannender is zo’n ambiance vergeleken met die van een gewoon hotel!

Sint Hubertus op het terras
Mijn hapjes en drankjes heb ik vooral genuttigd in de binnentuin, The Secret Garden, achter het gebouw van de receptie van Monasterium Poortackere. Het is daar sowieso magnifiek binnenkomen in de gang met devotielichtjes en een wanddecoratie met levensgrote zuster. Je weet wel meteen waar je bent, zeg maar. De tuinsetting is minder kloosterachtig, omdat hij voornamelijk uit moderne houten stoelen en tafelblokken met canvasoverspanningen bestaat, maar heb er niet minder om genoten.

Het zicht is wél op de gebouwen rondom, het is er heerlijk groen en rustig en natuurlijk ga je hier voor een abdijbier. Zo hield St. Hubertus mij zalig gezelschap. Echt à la MirakelZ! O ja, voor alle duidelijkheid: ook niet-hotelgasten zijn welkom in THE CHURCH en in The Secret Garden.

Voor verdere informatie en boeking: Monasterium Poortackere.

________________________________________________________________________________________________________________
Deze blogpost bevat affiliate links.

Geplaatst in
Gelabeld met ,

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.